середу, 19 січня 2022 р.

 

Великий провідник ОУН

                              (110 років від д. н.)

Один із найвідоміших провідників українського націоналізму ХХ століття Ярослав Стецько народився 19 січня 1912 року у Тернополі у сім’ї священика. Гімназію закінчив тут же, і розпочав навчання  на філософському факультеті Львівського університету, паралельно вивчаючи право в Краківському університеті.

Ще навчаючись в Тернополі, Стецько брав участь у нелегальному молодіжному націоналістичному русі, вступивши в «Українську військову організацію», а потім в ОУН. З переїздом до Львова його діяльність в ОУН тільки посилилась. Коли йому було 20 років він став членом Крайового правління ОУН на Західно - українських землях. Очолив ідеологічну референтуру, редагував підпільні видання ОУН «Юнак», «Юність», «Бюлетень Крайової Екзекутиви ОУН на ЗУЗ». У 1934 році Стецька заарештували під час облави на представників ОУН, що почалася після вбивства у Варшаві міністра внутрішніх справ Польщі Пєрацького. Ярославу Стецьку присудили 5 років ув’язнення. У лютому 1940 року став одним з ініціаторів створення Революційного Правління ОУН в Кракові. У тому ж році був обраний заступником керівника ОУН Степана Бандери. В 1941 році на Другому Великому Зборі його обирають членом Проводу ОУН , Національні Збори у Львові, проголосивши Відновлення Української Держави обрали Ярослава Стецька Головою Державного Правління. 12 липня був заарештований гестапівцями і перевезений до Берліна і пробув там до 1944 року.

На початку 1945 року на конференції ОУН Стецька обрали в тричленне верховне Бюро Проводу ОУН разом зі Степаном Бандерою та Романом Шухевичем. Після війни Ярослав Стецько стає головою Антибільшовицького блоку народів, президентом якого був до кінця свого життя. За даними американського дослідника Расса Белланта, Стецько користувався підтримкою США. Під час правління Рейгана Білий дім залучав його до своїх справ і вважав серйозним лідером.

Помер Стецько 5 липня 1986 року в Мюнхені.

Більш детальніше про визначного діяча національно – визвольного руху читачі бібліотеки  мають можливість дізнатися з матеріалів книжкової виставки «Великий провідник ОУН».

https://www.facebook.com/125351899009044/videos/675197976808264/




Немає коментарів:

Дописати коментар