четвер, 13 січня 2022 р.

Дивовижний світ природи

в творах Євгена Гуцала

14 січня 2022 року виповнюється 85 років від дня народження Євгена Пилиповича Гуцала – поета, новеліста, повістяра, лауреата Державної премії України імені  Т. Г. Шевченка.

Від початку своєї творчості письменник залюбки писав про дітей, про світ дитинства. Збірка оповідань «У лелечому селі» вийшла у видавництві «Веселка» 1969 року і стала однією з кращих в сучасній українській літературі. Світ дитинства цих оповідань особливий. А ще ж дивовижний світ городини, квітів, річки, гаю, поля, звірини й птаства, в якому живе сільська дитина, - все це побачено і зображено тонким поетичним зором, ніжною душею письменника.

Також  дітям написано книги новел «Олень Август» (1965), «Пролетіли коні» (1966), «З горіха зерня» (1967), «Дениско» (1973), «За обручем» (1976), «Зелене листячко з вирію» (1977),  та інші.

За своє життя він написав майже п’ять десятків книжок, а його оповідання, повісті, романи стали класикою сучасної української літератури.

Сам Є. Гуцало зізнався: «Здається, я писав завжди». Це був природний стан  його душі, він жив у слові і словом себе виявляв у світі.

 



Немає коментарів:

Дописати коментар