понеділок, 5 липня 2021 р.

Думки у слові стверджують себе

 

4 липня  - 130 років від дня народження Петра Панча, видатного українського новеліста, повістяра, автора казок для дітей, лауреата Шевченківської премії, багаторічного очільника спілки письменників та літературних угрупувань «Плуг», ВАПЛІТЕ, ВУСПП, майстра художнього слова, наставника і творчого порадника для молодих авторів, що сьогодні вже стали класиками української нової літератури.

Свої перші твори Петро Йосипович опублікував тоді, коли йому вже було тридцять років, маючи за плечима чималий життєвий багаж. Твори – нариси, оповідання, фейлетони, «житні етюди» з’являлися на сторінках періодичних видань під псевдонімом «Максим Отава».

Письменники, критики, літературознавці, яким довелось зустрічатись з Петром Панчем неодноразово згадували, з якою відповідальністю, серйозністю і вимогливістю ставився він до дитячої літератури, поважав в дітях не тільки людей майбутнього, але й бачив у кожній дитині частку суспільства сьогоднішнього, якій можна і треба доручати важливі справи. Радив дітям записувати «з уст старших, бувалих людей розповіді про своє село, район, місто, історію краю».

          Стали хвилюючим художнім матеріалом для пізнання історії країни, нашого суспільства і ті життєві спостереження і роздуми, які залишив нам у спадщину Петро Йосипович Панч. 

 



Немає коментарів:

Дописати коментар