середа, 12 травня 2021 р.

Володимир Гнатюк – український фольклорист, літературознавець

( 150 р. від д. н.)

       Неподалік міста Монастириська, у мальовничому закутку Тернопільщини, розкинулось незвичайної краси село Велеснів. Велеснів відомий тим, що тут народився вчений із світовим ім’ям, академік ВУАН Володимир Михайлович Гнатюк – фольклорист та етнограф, літературознавець, громадський діяч, член – кореспондент Петербурзької Академії. За словами І. Франка – «Гнатюк, феноменально щасливий збирач усякого етнографічного матеріалу, якому з наших давніх збирачів. мабуть не дорівняв ні один».

      Автор понад 300 праць із фольклористики, етнографії, історії літератури, мовознавства, соціології, демографії. Видав збірники: «Коломийки», «Гаївки», «Колядки і щедрівки», «Українські народні байки», «Знадоби до української  демонології», «Галицько – руські народні легенди» та інші. Досліджував й сюжети фольклору, духовну і матеріальну культуру західних українців.

     У Велесневі з 1969 року працює музей Володимира Гнатюка. Його відкриттю передували тривалі пошуки і систематизація матеріалу, які здійснив засновник музею, земляк ученого Остап Черемшинський. З різних міст країни і з – за рубежу надходили фотографії. документи, книги про життя і багатогранну діяльність В. Гнатюка, його особисті речі.

     23 травня 1971 року перед будинком музею встановлено погруддя вченого. Ім’я Гнатюка від того часу мають вулиці Велеснева, Монастириська, Бучача, Тернополя, Львова, Івано – Франківська, Ужгорода, а також Бучацька гімназія, Велеснівська загальноосвітня школа І – ІІ ступенів, Тернопільський національний педагогічний університет.

     Своєю невтомною працею, безмежною закоханістю в народне слово, В. Гнатюк піднявся до вершин загальнолюдської культури і став гордістю як своєї нації, так всього слов’янського світу.

      До ювілею Володимира Гнатюка в читальному залі бібліотеки діяла книжкова виставка "Володимир Гнатюк - український фольклорист, літературознавець", а також до знаменної дати  видано методичні рекомендації "Корифей українського духу".

  https://www.facebook.com/125351899009044/videos/216579676625855

 




Немає коментарів:

Дописати коментар