вівторок, 13 квітня 2021 р.

 

           Серцем написані книги

(115 р. від д. н. О. Іваненко)

    

 Книжки Оксани Дмитрівни Іваненко чарують своєю безпосередністю, поетичністю і щирістю.          

 Народилася письменниця 13 квітня 1906 р. в Полтаві у родині журналіста і вчительки. Писати і читати Оксана навчилася в 4 роки. Змалечку дуже полюбила казку і сама почала вигадувати й фантазувати. Мрія, що зародилася з дитинства, все життя надихала Оксану Іваненко: писати для дітей, вести їх за допомогою слова дорогою добра. Перший твір – казка «Квіти» було надруковано 1917 року в журналі полтавських гімназистів «Слово».

У 1928-31 роках навчалася в аспірантурі українського науково – дослідного інституту педагогіки і захистила роботу на звання наукового працівника з правом доцента.

Своєю творчістю Оксана Дмитрівна Іваненко внесла значний вклад не тільки в дитячу літературу, але і в жанр історичної літератури для дітей і підлітків. У більшості її творах – повістях і романах – розповідається про видатних діячів культури, відомих письменників. Вона була не тільки письменницею, але й відомим перекладачем. ЇЇ перекладацька робота дозволила маленьким дітям читати казки Андерсена та Братів Грімм українською мовою.

У березні 1986 року письменниця була удостоєна Державної премії ім. Т. Г. Шевченка. За заслуги у розвитку української літератури її нагороджено трьома орденами «Знак пошани» і орденом Дружби народів.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар