середа, 24 лютого 2021 р.

Леся Українка – людина, народжена Україною

(150 років від дня народження)


                                                                     Ні! Я жива!

                                         Я буду вічно жити!

                                        Я в серці маю те, 

                                           що не вмирає.

     Л. Українка

Леся Українка ( Лариса Петрівна Косач) народилася  25 лютого 1871 р. у Зв’ячелі Новоград – Волинському Житомирської області. Мати її письменниця Олена Пчілка – і батько – юрист – багато уваги приділяли гуманітарній освіті дітей, розвивали інтерес до літератури., вивчення мов, перекладацької роботи. Серед близького оточення майбутньої поетеси були відомі культурні діячі: М. Драгоманов ( її дядько по матері), М. Старицький, М. Лисенко. Все це сприяло ранньому входженню Лесі в літературу. В 9 років вона вже писала вірші, у 13 почала друкуватись. У 1884 році у Львові в журналі «Зоря» було опубліковано два вірші «Конвалія» і «Сафо», під якими вперше з’явилось ім’я Леся Українка.

Попри складну хворобу, з якою вона боролася все життя, Леся ніколи не здавалася, була сильною, спраглою до розвитку, творчості та самоосвіти. Багато її творів визнані шедеврами світової культури, а в українську вони принесли нові мотиви і мандрівні сюжети з різних культур. Леся Українка писала у жанрах поезії, лірики, епосу, драми, прози. публіцистики. Вона спромоглася сягнути таких вершин духу, що під силу лише генієві.

В читальному залі діє книжкова виставка. Користувачі бібліотек Монастириської ОТГ активно долучилися до читання віршів відомої поетеси. Пропонуємо переглянути відеоролик в соціальній мережі Фейсбук https://www.facebook.com/125351899009044/videos/248308656773691

 



 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар