четвер, 21 січня 2021 р.

 

Соборність України – основа державності


22 січня у день проголошення в 1919 році Акта Злуки Української Народної Республіки та Західно – Української Народної Республіки, відзначається День Соборності України. Саме цього числа у  1918 році Універсалом  Центральної Ради було проголошено Незалежність Української Народної Республіки. Роком пізніше  1919 року, у Києві на Софіївській площі проголошено Акт Злуки (об’єднання) українських земель в єдину Україну, стверджувалось об’єднання двох тодішніх держав – УНР та ЗУНР, що постали на уламках російської та Австро – Угорської імперій, в Єдину Соборну Українську державу.

Перше святкування Соборності відбулося 22 січня 1939 року у Карпатській Україні (м. Хуст). Цього дня під синьо – жовтими прапорами відбулась тридцятитисячна маніфестація населення, яке з’їхалось до столиці Карпатської України з усіх куточків краю згадати події двадцятирічної давнини. Яскравим проявом єдності, прагнення українського народу до свободи, став живий ланцюг, організований патріотичними силами 21 січня 1990 року з нагоди 71 – ї річниці проголошення Акту Злуки. Мільйони українців узялись за руки від Києва до Львова, відзначаючи День Соборності.

День Соборності  - це нагадування про те, що сила української держави в єдності наших земель.

Більш детальніше про події того часу можна дізнатися з книг, представлених на книжковій виставці «Одна єдина Соборна Україна».





Немає коментарів:

Дописати коментар