понеділок, 25 березня 2019 р.



Олена Львівна Кисілевська
(1869-1956)
(150 років від дня народження)



         Наш край славний іменами, які є нашою гордістю. Одне з них Олена Львівна Кисілевська українська  письменниця, журналістка, редактор і видавець, громадсько-політична та культурно-освітня діячка. Народилася 24 березня 1869 року на Фільварках біля Монастириська в сімї священика Льва Сіменовича.
         Олена Львівна була активним членом і засновником перших жіночих товариств у Станіславові (Івано-Франківську), Коломиї у Львівській громаді. Під час Першої світової війни працювала в «Жіночому допомоговому комітеті для січових стрільців та інших вояків».
         Відома як авторка оповідань, нарисів із життя галицьких селян, інтелігенції. Розширила погляд першої на жіноче питання, доклала багато зусиль для розкриття духовного світу жінки та її ролі у вихованні молодого покоління в патріотичному дусі. З під її пера вийшли сотні статей, збірки, що мають не лише художню, а й соціально громадську цінність. Видавець і редактор газети «Жіноча доля».
         Відзначаючи 150-річчя від дня народження Олени Львівни в читальному залі влаштовано книжкову виставку «Письменниця, просвітителька». Бібліотекар ознайомила користувачів з матеріалами представленими на книжковій виставці.





Немає коментарів:

Дописати коментар