понеділок, 19 листопада 2012 р.

«Тужливий журавель Подільського краю» (140 років від д.н. Б.С. Лепкого)



 



                   О краю! Свята руїно,
                   Новітня Троє в попелах!
                   Перед тобою гну коліно
                   І кличу: - Боже в небесах,
                   За кров, за муки, за руїну,
                   Верни, верни нам Україну…!
                                         Б. Лепкий








         Богдан Сильвестрович Лепкий – один із тих авторів, творчість якого повернулася до читачів із вимушеного забуття. Перу цього письменника і вченого належать численні збірки поезій, цикл повістей про гетьмана Івана Мазепу та інші історичні твори, а також переклади, літературознавчі праці, які користуються попитом серед наших читачів.


         Відзначаючи 140-річчя від дня народження Б.С. Лепкого проведено ряд масових заходів: літературний вечір « Літописець долі рідного народу» на якому звучали вірші, пісні, діти зачитували уривки з книги «Казка мого життя» де описується про батьків, вчителів Бережанської гімназії серед яких був наш земляк з села Устя-Зеленого Юліан Панькевич.




         Бібліотекар читального залу Шеремета Г.Е. з учнями 7-А класу провела день бібліографії “Тужливий журавель Подільського краю”, огляд книжкової виставки “Богдан Лепкий-видатне явище в українській літературі”. Книги на виставці об’єднювали прозові та віршовані твори письменника-емігранта і літературознавчі дослідження його життєвого і творчого шляху з М.Сивіцьким, Ф.Погребенником, Н.Гавдидою.

          З метою вивчення бібліотечно-бібліографічної грамотності проведено заняття по бібліографічному покажчику “Богдан Сильвестрович Лепкий”, а також провели заочну екскурсію в музей Богдана Лепкого в Бережанах, який відкрито 27 серпня 1995 року.








Немає коментарів:

Дописати коментар